KOIVU JA TÄHTI -PÄIVÄT 30.8.-2.9.2018
  • Koivu ja Tähti -päivät
  • Yhteys

Topelius -seminaari

Koivu ja Tähti -päivien lauantain seminaaripäivä pureutuu Zachris Topeliuksen tuotantoon ja elämäntyöhön. Seminaarin puhujiksi saapuu juuri uutuusromaaninsa julkaissut oululainen kirjailija Pauliina Rauhala. Paikalle saapuu myös kirjallisuuden tutkija Jens Grandell, joka pureutuu Topeliuksen tuotantoon tutkien Topeliusta suomalaisuuden kuvaajana. Kirkon keskushallinnon, piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala saapuu puhumaan Topeliuksesta tulevaisuuden muotoilijana. Päivä antaa kattavan kuvauksen Topeliuksen elämäntyöstä ja hänen työnsä vaikutuksesta nykymaailmaan.

AIKATAULU
10:00
Seminaarin avaus

10:10
Jouni Kauhanen
Koivu ja Tähti sadun linkitys Muhokselle
Jouni Kauhanen kuvaa Sakari Topeliusta Suomen kirjallisuuden klassikkona ja hänen tuotantoaan merkittävänä osana kansallista kulttuuriperintöämme.  Kauhanen on tehnyt tutkimustyötä Topeliaanisen perinteen juurista ja ylläpidosta Muhoksella. Teoksessaan hän on selvittänyt Koivu ja Tähti sadun linkitystä Muhokselle.  Hän on tutkinut useita eri lähteitä jotka pyrkivät liittämään sadun piilopirtin paikkakunnallemme ja pohtiikin, onko Koivu ja Tähti – sadun oikeampi tausta Muhoksella vai jossain muualla. Ryöstettyjen ja vangittujen määrä oli Oulujokilaaksossa moninkertainen verrattuna vaikkapa Kainuun tilanteeseen.  Tutkittu tausta-aineisto on hyvinkin laaja ja pitkältä aikaväliltä kerätty, lähdeaineisto perustuu arkisto-, lehdistö- ja kirjallisuuslähteisiin.


10:30
Jens Grandell, Svenska litteratursällskapet
Sisukas, sitkeä ja omapäinen ­­– Topelius suomalaisuuden muovaajana

Jens Grandell luennoi myytistä, joka kuvaa suomalaista kansakuntaa ja meihin liitettyjä mielikuvia, jotka ovat saaneet juurensa jo 1800- luvulta. Miten Topelius vaikutti suomalaiseen maakuvaan ja miten se toteutuu nyky-yhteiskunnassa. Topelius, jolla oli laaja vaikutus suomalaisten itseymmärrykseen, on yksi merkittävimpiä kansakuntamme rakentajia. Hän markkinoi Suomea ulkomaille jo 1800- luvulla prameiden painotuotteiden avulla mukanaan kirjoittajia ja taiteilijoita Suomen silloisesta parhaimmistosta. Yksi merkkiteoksista on vuonna 1893 julkaistu Suomi 19llä vuosisadalla (Finland 19de seklet) josta julkaistiin käännökset ranskaksi, englanniksi, saksaksi ja venäjäksi – eli siis kaikilla tärkeimmillä sivistyskielillä. Tässä merkkiteoksessa Topelius kuvaa suomen luontoa, joka on painanut yhteisen leiman Suomen kansan luonteeseen. Grandell kertoo, kuinka Topelius vaikutti omalla tuotannollaan suomalaiseen kansalliseen ja paikallisen identiteettiin joka ei ole vieläkään kadonnut. ​


11:15
Anna-Kaisa Inkala, Kirkon keskushallinto, piispainkokouksen teologinen sihteeri
Topelius tulevaisuuden muotoilijana
Anna-Kaisa Inkala, piispainkokouksen teologinen sihteeri, puhuu Topeliuksesta tulevaisuuden muotoilijana.  Inkala on väitellyt Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuonna 2012 aiheesta ”Uskonnot, aatteet ja Jumalan rakkaus. Zacharias Topeliuksen romaani Tähtien turvatit ja sen kontekstit”.  Luennossaan hän keskittyy Topeliuksen romaanin moniin uudistusmielisiin ajatuksiin. Topelius oli tavattoman tuottelias kirjailija, joka julkaisi muun muassa romaaneja, lehtiartikkeleita, satuja ja runoja. Aiheet olivat usein historiallisia. Hän osallistui aktiivisesti aikakautensa ajankohtaiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän kirjoitti myös naisista, jotka ylittävät roolimallit ja kasvavat itsenäiseen toimijuuteen yhteiskunnallisesti ja kirkollisesti. Tällä tavoin hän pyrki vaikuttamaan naisten kasvatuksen, koulutuksen ja toiminnan puolesta. Inkala herättää monia kiinnostavia ajatuksia Tähtien turvateista, mikä tarjoaa mahdollisuuden avata uusia näkökulmia Topeliuksen monipuoliseen tuotantoon.



12-13 LOUNAS

13:00

Pauliina Rauhala, kirjailija
Toive kotiinpaluusta
Kirjailija Pauliina Rauhala tutkii ja tulkitsee koti-ikävää Topeliuksen Koivu ja tähti -sadun pohjalta.
Pauliina Rauhala (s. 1977) on oululainen kirjailija, joka kirjoittaa yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista taidokkaasti ja pelotta. Hänen esikoisromaaninsa Taivaslaulu (2013) on  naisen oikeuksia pohtiva perhekuvaus uskonnollisessa yhteisössä. Se oli arvostelu- ja yleisömenestys, sitä on myyty lähes 70 000 kappaletta ja siitä on tehty näytelmäsovitus Tampereen Työväen Teatteriin ja Oulun kaupunginteatteriin. Teos sai Kiitos kirjasta -mitalin, Kaarlen palkinnon ja kirjabloggaajien Varjo-Finlandian sekä valittiin Vuoden kristilliseksi kirjaksi. Keväällä 2018 ilmestynyt romaani Synninkantajat kertoo sisäänpäin kääntyvästä yhteisöstä, hoitokokouksista, totuuden rajoista sekä rakkauden monista merkityksistä. Se kurkottaa yhden suvun tarinasta yleisinhimilliseen ja hakee rinnastuksia myös historiasta ja nykypäivästä.


13:45
FT Hanna Samola
Puhuvia puita ja tunteellisia valkovuokkoja. Topeliuksen satujen luontokuvaukset osana eurooppalaista satutraditiota.
FT Hanna Samola on kirjallisuudentutkija ja Suomen kirjallisuuden ma. yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa.
FT Hanna Samola on kirjallisuudentutkija ja Suomen kirjallisuuden ma. yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusalojaan ovat sadut, dystopiakirjallisuus ja lajitutkimus. Hän on kiinnostunut myös kasvikuvausten merkityksistä kaunokirjallisuudessa. Samolan väitöskirja (2016) käsittelee satupiirteitä suomalaisissa nykydystopioissa. Hänen viimeisin julkaisunsa, Hanna-Riikka Roineen kanssa kirjoitettu yhteisartikkeli kokoelmassa Lingua Cosmica. Science Fiction from Around the World (2018) tarkastelee Johanna Sinisalon romaanin Auringon ydin lajeja ja intertekstejä. Samola on opettanut kirjallisuutta ja suomen kieltä eri yliopistoissa Suomessa ja ulkomailla, esimerkiksi Oregonin yliopistossa Yhdysvalloissa ja Tukholman yliopistossa Ruotsissa. Samola kiinnostui Topeliuksen saduista lukiessaan lapsena Lukemisia lapsille -kokoelmia.  


14:30
Yhteenveto + vapaata keskustelua

Seminaariin on vapaa pääsy!

    Ilmoittaudu ennakkoon ja varaa paikkasi

Lähetä
Kirjastokahvila Joviaalin lounasvaraus on nyt täyttynyt. Lounasta voi nauttia Neste Oil Muhoksella, Ratatie 38 ja Muhos Pizza&Kebab, osoitteessa Valtatie 17


Koivu ja tähti -kuvituksin
Koivu ja tähti -kulttuurikeskus, Auditorio klo 15:15 vapaa pääsy
Picture
Reino Rajala on muhoslainen luontokuvaaja, jolle Suomen luonto ja sen monimuotoisuus on aina lapsuudesta saakka ollut suuri voimavara. Luonto on antanut voimaa, tuonut turvaa ja luonnossa liikkuessa maailman murheet unohtuvat, aika pysähtyy ja on vain tämä hetki. Rajala on kuvittanut Sakari Topeliuksen tarinan, jossa Suomen luonnolla on suuri merkitys. Rajalan kuvista voi löytää tuttuja maisemia Muhoksen rikkaasta luonnosta, mutta myös ympäri Suomea. Tervetuloa matkaamaan tarinan lasten kanssa Suomen kauniiseen luontoon.
-Reino Rajala 
Valokuvat: Reino Rajala
Kertoja: Helka Pusula
Kuoroa johtaa: Ossi Kajava
Kesto: noin 40min
 Kävely piilopirtin polulle
Lähtö Wanhan Tyllin pihasta klo 16:00
Ketolanojantie 499
Picture
Koivu ja tähti –päivien aikana, lauantaina 1.9. klo 16 on halukkailla mahdollisuus lähteä Wanhan Tyllin ( Ketolanojantie 499) parkkipaikalta opastetulle kävelyretkelle Piilopirtin polkua pitkin Toppeliuksen muistokivelle, jossa on Muhoksen kotiseutuyhdistyksen kahvila ja pientä ohjelmaa alkaen noin klo 16.45. Paluumatkan voi suorittaa takaisin samaa polkua myöten. Kotiseutuyhdistyksen väkeä on myös valmiudessa kuljettamaan väsyneimmät henkilöautolla takaisin Wanhaan Tylliin.

Motosikai

Tähtiareenan piha (sateen sattuessa sisällä), lauantaina 1.9. klo 18:00
Picture
 Race Horse Company: Motosikai
Rumpusetti lähtee laulamaan, mies lentää taivaisiin, yleisö huokaa mielihyvää! Vauhtia ja vaarallisia tilanteita viljelevän Race Horse Companyn räjähtävän energinen katusirkusshow Motosikai pitää sisällään jongleerausta, klovneriaa, vipulautahyppyjä, akrobatiaa sekä voimailua. Esitykseen on vapaa pääsy.
Muhoksen esitys kuuluu myös Flow-sirkuksen ja Oulun juhlaviikkojen ohjelmistoon. 
La 1.9. klo 18 Tähtiareena 
Esityksen kesto: 40 minuuttia.
Esiintyjät: Lassi Tauriainen, Teemu Virtanen ja Mikko Karhu
Ohjaus ja puvustus: Rauli Dahlberg
​Koreografia ja suunnittelu: Rauli Dahlberg, Teemu Virtanen, Lauri Koskinen, Mikko Karhu
Musiikki: Sami Tammela & Ben Rogers
Tuotanto: Race Horse Company, Kosonen

Pari suhteettomuutta -ooppera

Koivu ja tähti -sali, Koivu ja tähti -kulttuurikeskus, lauantaina 1.9. klo 19:00
Picture
Donizettin koominen ooppera parisuhteen valta-asetelmista ja suhteettomuuksista.

Gaetano Donizettin säveltämä ja Gustave Vaëzin kirjoittama koominen ooppera Deux hommes et une femme (Rita) vuodelta 1841 keskittyy parisuhteessa tapahtuvaan vallankäyttöön. Pohjoinen oopperakomppania esittää ranskankielisestä teoksesta uuden suomenkielisen version, joka pohtii pohjoisesta näkökulmasta lähisuhdeväkivaltaa sekä siihen liittyviä valta-asetelmia.

Hurmaavasti manipuloiva Kasperi on jättänyt konkurssikypsän hotellin entisen vaimonsa Ritan harteille ja karannut husky-yrittäjäksi Kanadaan. Rita on löytänyt uuden, turvallisen kumppanin: tuntureihin ja Ritaan ihastuneen Pepen, mutta ei itse näe todellisuutta työnarkomanialtaan ja peloiltaan. Tilanne eskaloituu, kun Kasperi ilmaantuu hotellille vaatimaan osakepapereitaan voitto mielessään, ja hotellin omistuksesta aletaan käydä kisaa. Parisuhteista, työpaikoista ja lomista lähtien kaikki alkaa sulaa käsiin. Miten suhteettomille parisuhteille käy?

Sopraanolle, tenorille ja baritonille sekä orkesterille kirjoitettu teos esitetään pianosäesteisesti. Esityksen kesto n. 70 minuuttia.
Liput 15€ 

Teoksen toteutumista ovat tukeneet Kansan sivistysrahasto, Valtion kirjallisuustoimikunta ja Oulun ammattikorkeakoulu. Kiitämme Ensi- ja turvakotien liiton Tarinakengät-hanketta, jonka tekstejä on hyödynnetty teoksen käännöstyössä.

Työryhmä
Rita — Virva Puumala / Heidi Laakso
Pepe — Tuomo Rahko
Kasperi – Jussi Juola
Ella – Heidi Laakso / Virva Puumala
Pianisti – Laura Heikkilä
Puvustus — Johanna Pelkonen + R-Collection
Lavastus – Ari Lapinlampi
Valokuvat — Maiju Pohjanheimo 
Käsikirjoitus –  Jenni Kinnunen
Ohjaus — Anna-Kaisa Järvi
Picture

Yhteys

Outi Vitikka
kulttuurituottaja
Muhoksen kunta
044 4970 482
outi.vitikka@muhos.fi
​
© COPYRIGHT 2015. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Koivu ja Tähti -päivät
  • Yhteys